tirsdag den 22. november 2011

Familien, bedrageriet og skammen

I de fleste tilfælde får familien først at vide at deres nærmeste har et problem, når de har mistet en masse penge.
Ludomanen vil oftest forsøge at skjule sin afhængighed ved at:
  • Lyve om hvordan vedkommende bruger sin tid eller penge.
  • Styre hele familiens økonomi.
  • Få sin post afleveret på arbejdet eller i en postboks.
  • Tage lån i sit eget navn.
  • Lægge lån om i huset.
  • Låne på det sorte marked.
  • Forfalske underskrifter på lån og andre papirer.
Spilleafhængighed påvirker ikke kun den enkelte spiller. Venner, familie, kollegaer, kærester og bekendte bliver også meget berørte. Mellem 5 og 10 mennesker bliver følelsmæssigt og økonomisk belastet af deres nærmestes problemadfærd.
Der har typisk været en masse løgne, bedragerier og mistillid igennem en længere periode. De fleste pårørende mistænker deres nærmeste for utroskab, og det er først langt senere at de pårørende finder ud af at det var spilafhængighed der ændrede deres nærmeste adfærd, hvilket kommer som den helt store overraskelse for de fleste.Set med de pårørendes øjne, bliver den spilafhængige mere og mere indelukket, og undviger konfrontationer. Det føre ofte til skænderier og langvarige konflikter.

De pårørende oplever også en stor følelse af magtesløshed og håbløshed i forhold til den situation de har været i al for lang tid. Der er desuden også stor sandsynlighed for at børn i familie med misbrugsadfærd, ludomani, bliver udsat for omsorgssvigt, hvilket kan have konsekvenser for dem resten af livet. Derfor er det vigtigt at både ludomanen og familien får hjælp og støtte.


Ludomani er et tabu..

Oplevelsen af at være afhængig af spil er typisk forbundet med psykiske smerter. Ludomanen ved at spil har overtaget store dele af ludomanens liv.
Den spilafhængige har ofte skullet lyve sig igennem flere dage, uger, selv hele år, bare for at skjule sin afhængighed, sit penge misbrug og stigende gæld til omverdenen. Jo bedre skuespiller ludomanen er, jo længere tid kan han/hun gå ”usynligt” rundt i sin egen afhængighed. Mange pårørende og bekendte har svært ved at snakke om afhængigheden, og lukker emnet med tavshed, hvilket kun gør det hele værre. Følelser som skam og skyld er endnu en af de konsekvenser, spilafhængigheden har. Så snart den ludomane har indset, at spillet har magten, er tankerne om selvmord ikke langt væk.

Kilder: (Unge og spil)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar